Dagbok fortsättning...
Sid 6
2006/2007
4/7 A-L börjar gräva för att lägga ner kabeln till lyktstolpen. Vi har läst oss till att det räcker med ca 30 cm om man lägger kabeln i ett plaströr. Det låter ju inte så farligt, men eftersom vi ska in bland alla våra träd är det några rötter som ska forceras. Börjar med att ta bort en ca 1 dm bred remsa av gräs med hjälp av en kantskärare.
19/7 Efter en långsemester behövs en hel del trädgårdsarbete. A-L hade dessutom med sig växter från Norrland som behövde planteras, så det blev oväntat mycket rabattarbete med borttagning av gammalt som fått vara kvar så länge i brist på annat och byte av jord. Tur att vi har komposten. I sommar har det blivit riktigt fin jord i den som kan användas. Peter gör kopplar in spottarna. Blev riktigt bra faktiskt! Lamporna styrs av ett ljusrelä som sitter på husväggen. Tyvärr hade vi satt den för högt upp under taket. Där blir det mörkt väldigt tidigt, så lamporna tänds för tidigt. Som tur är var kablarna så långa att det gick att flytta ner en bit.
20/7 Vi tar oss an rännan för kabeln till lyktstolpen igen. Vi hittar en ganska bra teknik till slut som innefattar kantskärare, stor spade, liten trädgårdsspade, liten såg samt en sekatör. Arbetet går faktiskt bättre än väntat! På kvällen roade vi oss med att bära runt på lyktstolpen med en lampa i så att vi kunde se var den passade bäst. Det allra bästa stället var mitt inne bland träden, men där är det så hysteriskt mycket rötter och en lång väg att gräva, så vi insåg att det inte var realistiskt. Ställe nummer två var nästan lika bra, men mindre lång bort och inte fullt så långt in bland rötterna, så där blir det!
21/7 A-L blev inte helt nöjd med rabatten utan flyttar om, vilket krävde en massa extraarbete. Peter sätter upp ett eluttag på uteplatsen, så nu kan vi lyssna på radio där. Bra!
22/7 Vi gräver den sista biten av kabelrännan plus att Peter gräver gropen där stolpen ska stå. A-L ger sig på att, för första gången i sitt liv, göra rödvinbärssaft. Det blev gott.
23/7 Vi trycker in kabeln i ett plaströr. Det var inte det lättaste, men med lite samarbete och tjurighet så gick det till slut. Vi lägger ner kabeln och fyller igen vår ränna. Peter lagar altandörren.
24/7 Peter målar altandörren.
25/7 Peter sätter upp två lister som har saknats på fönstren på baksidan och målar både lister och fönster. A-L har tröttnat på att jaga gräs som växer in i rosenrabatten och gräver ner en kant.
27/7 Peter fortsätter måla fönster. A-L syr nya gardiner till vardagsrummet.                                                                                                  29/7 Eftersom vi har fått reda på att det nya altantaket ska komma på måndag börjar vi riva det gamla. Vi har köpt sånt "modernt" av kanalplast, 16mm, istället för det gamla av glasfiberplast. Det var ganska lång leveranstid, ca 3v, så vi har väntat ett tag. Men nu var det alltså på gång. Rivningen gick riktigt bra. Ända till slutet. Peter tog bort de gamla fönstren och de flesta reglarna. De reglarna var verkligen välspikade. Peter kämpade hårt för att få bort dem. De gamla reglarna satt fast i fula fästen och dem fick vi inte bort så Peter fick ta fram vinkelslipen. Det var lite nervöst eftersom det varit väldigt torrt väldigt länge, så vi sprutade vatten på och under altanen innan, under och efter själva kapningen och det gick bra. Inga brandtillbud uppstod. Sedan skulle bara själva taket tillsammans med den främre regeln ner. Peter stod på garaget och A-L stod på marken för att ta emot och styra ut det. A-L oroade sig för att det skulle vara tungt, men Peter bedyrade att taket inte alls var tungt, så då så... Tja, ibland tänker man inte efter före, så det blev som det blev. Iklädd lite kläder (det var väldigt varmt), halvvingliga tofflor och stående i bråten från det övriga taket skulle så A-L ta emot. Good luck. När taket kom farandes var det ju jättetungt och när A-L försökte hålla emot i regeln så skar den del av taket som stack ut in i armen. I ett kort ögonblick av panik trodde hon att det var kört, men så fick hon bort armarna i alla fall. Det gjorde riktigt ont i den armen som fått ta det mesta av smällen, men tur som en toka så hade taket i princip bara skrapat armen så det blödde knappt. Men ont gjorde det och det blev alldeles svullet och så småningom blått och väldigt ömt! I sanningens namn ska tilläggas att taket faktiskt inte var ett dugg tungt, det vägde knappt någonting, MEN regeln som satt kvar var vidrigt tung. Den var jobbig att släpa iväg när det låg på marken och inte blev den ju lättare när den skulle tas emot ovanifrån. Förutom takäventyret hann A-L sätta gräskant på den andra rosenrabatten också.
30/7 En dag av målning. Peter målar fönster och A-L målar trät där altanfönstren tidigare satt.
31/7 Vi åker till soptippen med det gamla taket, köper virket vi behöver till det nya och får taket. Peter sätter upp den första regeln mot huset. Dessvärre visade det sig att den var väldigt krokig, så vi fick ta ner den igen och prova en ny. Det gick bättre.
1/8 Vi sätter upp en till regel och kapar till de andra. Efter mycket funderande har vi kommit fram till att det skulle se lite märkligt ut om reglarna var vita när allt annat är brun. Därför bestämmer vi oss för att måla de nya reglarna i samma bruna färg som allt annat, men bara stryka på ett lager färg så att det blir som en lasering. Det blev faktiskt bra. A-L målar och Peter skrapar rent fönstren som han målat tidigare.
2/8 Vi sätter upp fler reglar. Vi råkar ut för en ny krokig regel, så vi kan inte sätta upp alla.
3/8 Vi köper två nya reglar och målar dem. Vi sätter upp "mellanbitar" mellan reglarna för att det ska bli ett snyggare slut mot taket. Vi lägger på den första takbiten. Så ljust det blir! Framför allt i sovrummet blir det en ofantlig skillnad. A-L kokar svartvinbärssaft.
4/8 Vi sätter upp de sista reglarna och resterande tre takbitar. Sist skulle det vara en list och det var rätt besvärlig att få dit, men till slut gick det! Det ser fint ut!
5/8 Vi målar de brädor som ska sitta på kanterna.
6/8 Vi sätter upp en av kantbrädorna.
7/8 Vi sätter upp en kantbräda till. Peter fixar markfästet till lyktstolpen. Han hade försökt köpa ett, men det fanns inga, så i en affär tyckte de att vi bara skulle gjuta fast tre gängade rör i cementen. Det är ju rätt viktigt att de kommer på rätt plats, så Peter gjorde en konstruktion på jobbet av rör och plattor så att det skulle bli rätt. A-L rensar hängrännorna.
8/8 Peter gjuter fästet för lyktstolpen samt sätter upp hängrännan till altantaket. A-L klipper häcken på framsidan.
9/8 Peter monterar lyktstolpen. Det blev bra! A-L ägnar dagen åt storstädning inomhus.
10/8 Peter kopplar in lyktstolpen. Det blev jättefint när den tändes på kvällen! Äntligen är den på plats!
28/7
Vi hämtar fönstren till altanen som vi beställt.
2/9 Vi sätter upp fönstren provisoriskt. Det var inte helt lätt eftersom det var ganska snett och vint. Det gick åt mycket kilar och blev ändå inte hundra bra. Eftersom det inte följde med monteringsanvisningar är vi inte säkra på att det blivit rätt heller. Skjutfönstret var inga större bekymmer att sätta upp (förutom att det är snett), men det stora fönstret vill inte riktigt. Fortsättning följer! Vi införskaffar några nya element. A-L röjer i trädgården.
5/9 Peter sätter upp nytt element i källaren och en ny termostat till elementet i vardagsrummet.
7/9 Peter monterar nytt element i köket.
9/9 Vi ägnar oss åt trädgårdsarbete samt byter element i kontoret.
15/9 Mer trädgårdsarbete, buskar och träd klipps.
16/9 Efter många sorger och bekymmer får vi äntligen upp fönstren. Eftersom det var betydligt mer snett och vint än vi först insett har vi fått kila och greja. Skenorna till det stora fönstret hade av någon anledning blivit för långa, så när vi väl sågat bort en bit gick det att lyfta på plats. Puh. Med lite sluttrixande kommer det att bli riktigt bra! Vi passade även på att klippa lite träd.
17/9 Mer trädklippning. Vi fattade beslutet att gräva upp päronträdet. Det var litet och väldigt angripet av päronrost, så vi bedömde fallet som hopplöst. Peter förberedde även en bräda för att kunna sätta lampor under altantaket vid uteplatsen.
23/9 Vi körde ett berg av grenar till soptippen. A-L tvättar fönster.
29/10 Äntligen, äntligen, äntligen sätter vi dit den sista lilla golvlisten som har saknats vid trappan i hallen och äntligen sätter vi dit det nya handtaget till klädkammardörren. En bra dag!
3/11 Efter mycket funderande och lite "pappa hjälp" fattar vi äntligen ett beslut om lister kring skohyllan i hallen. Peter och K-Å sågar till golvlister och silikonar där det behövs.
4/11 Golvlisterna sätts upp! Det blev riktigt fint. Vi passar också på att såga ner fläderträdet ganska rejält.

2007
4/1 Efter att under en längre tid ibland ha sett mystiska fläckar under akvarie-, blombordet (katten har vid flertalet tillfällen varit misstänkt) upptäckte husfrun nu några större fläckar. Efter att avvaktat en dag eller två (läs: glömt) meddelade hon senare husbonden om sin upptäckt och en noggrannare undersökning och analys gjordes. Det uppdagades då att akvariet läckte!! Bordet var väääldigt blött och faktiskt var även golvet blött! Kris och katastrof. A-L påminde sig om att det faktiskt försvunnit ovanligt mycket vatten ur akvariet på sistone och uppenbarligen berodde det inte bara på torr inomhusluft! Operation tömning och upptorkning tog genast fart. Fiskarna förpassades ner i en hink och akvariet tömdes. Bordet bars ner i källaren för upptorkning och golvet torkades så noga vi kunde. Lätt kallsvettiga började vi fundera över fukt-, och mögelskador, ruttnande bjälklag, Anticimex och försäkringsbolag. Dags att ringa "pappa hjälp" igen. Ventilations-experten lugnade oss, det var ingen fara. Vi satte en kupévärmare på försiktig värmning och torkning där det var som blötast någon timme och efter ytterligare några dagar syntes inte ett spår, förutom att en liten, liten parkettstav längst in mot golvlisten hade spruckit.
13/1 Husfrun dammsuger i godan ro när den fantastiska centraldammsugaren plötsligt dör. Grrr. Peter kallas in och efter isärplockning, felsökning, rengöring och hopsättning fungerade den igen. Puh!
8/1 Efter moget övervägande kände vi oss mogna för att fundera på renovering av badrummet uppe. Vi bokade tid på Comfort för rådgivning. En trevlig nisse ritade förslag och kom med idéer och det kändes som att det kunde bli rätt bra. Kostnaden hade inte precis sjunkit sedan förra gången.... 140.000 trodde han det skulle gå på. Lång betänketid lär följa...
18/3 Sedan senhösten har vi dystert sett hur vår fina grå stenuteplats förvandlats till en något gröndassig dito. Idag tyckte Peter att det var dags att åtgärda detta. Med flitigt nyttjande av algmedel samt terasstvätten blev den som ny igen! Nu kan våren komma!
9/4 Peter kör ett varv med algmedel på träaltanen också.
15/4 Vi oljar uteplatsen, A-L rensar ogräs samt gräver om i trädgårdslandet, Peter klipper gräsmattan för första gången i år.
21/4 Vi kör ett lass till soptippen och när vi ändå har släpvagn passar vi samtidigt på att köpa lite plantjord och kogödsel. Peter oljar altanen ett varv till. Blev riktigt fint, träet hade börjat bli lite grått, men det försvann nu. A-L lägger ut sitt kogödsel i rabatter och land. Det räckte dock inte överallt, så mer måste införskaffas.
26/4 A-L oljar sin lilla plantlåda som vi byggt tidigare. Hon inhandlar mer kogödsel som hon lägger ut runt buskar och i trädgårdslandet. Dessvärre var detta inte samma sort som förra gången. Detta hette kogödsel kompost, och det LUKTAR! Inte riktigt bra. Hoppas det slutar snart... A-L passar även på att snygga till runt buskar och små träd genom att ta bort ogräs och gräs runt omkring. Ser trevligare ut och blir lättare att klippa.
28/4 A-L handslipar trädgårdsbordet, men det har tyvärr inte så stor effekt. Ytan är riktigt ful med många svarta fläckar (antagligen minnen från vinkelslipningen förra sommaren) och ett jättestort svart märke efter en kofot som vi hade lagt på bordet... Så Peter plockar fram stora slipmaskinen och kör med den. Resultatet blev mycket fint! Lite ny olja och bordet blev som nytt! A-L städar på uteplatsen och tar bort en massa spindelväv och hon fixar till planteringslådan och sätter lök och sår sallad i den. Peter klipper gräsmattan och det behövdes verkligen!
29/4 A-L tvättar fönster. Störst skillnad blev det på uteplatsen, men märkligt är att de fönstren var skitigast på INsidan! Man kan undra vad det beror på. Vi åker även och köper en klätterros som vi planterar vid garaget intill uteplatsen. Den ska blomma hela sommaren och dofta, så jag längtar tills man kan sitta och njuta av dofterna under varma sommarkvällar. Vi passar även på att skala bort lite av knölen som har varit i gräsmattan där. Det blev inte helt bra, men i alla fall mindre dåligt...
 

Tillbaka till länksidan
Dagboken sid   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19

1