Dagbok fortsättning...
sid 5
2005/2006
26/7 Vi sätter upp "karmar" runt öppningen och målar dem, A-L målar garaget på södersidan, Peter tätar stupröret.
27/7 Peter gör hål i garagets innertak för att för att kunna sätta rör från brunnen som ska dit så småningom.
29/7 Peter snickrar till vår upphängningsanordning till klädkammaren och vi grundmålar den. Vi åker till Skottorps golv för att rådfråga om den sabla trappen som vi aldrig kommer till skott med. Han hade en del förslag och ska komma och titta och göra en kostnadsberäkning åt oss.
30/7
Vi rensar ut gamla kläder och skor. Det behövdes! A-L börjar måla fönstret till klädkammaren.
31/7 Peter fixar tröskeln till klädkammaren. Blir väldigt snyggt! A-L målar träet runt vår nya öppning i altanräcket och fortsätter måla fönster. Peter sätter upp en täcklist vid tröskeln till entrédörren (äntligen!) och han röjer upp lite i garaget. Vi tömmer garagetaket på många liter vatten!
1/8 A-L fortsätter att måla fönster plus en skohylla som ska vara i klädkammaren. Hon samlar också upp lite skräp från garagetaket (2st 10-liters hinkar!). Peter tar bort stupröret från taket över uteplatsen, samt plockar bort en bit av taket.
2/8 Peter snickrar ihop hyllan som ska vara i hallen, han river lite mer på altantaket samt fortsätter städa i garaget och sätter upp lite hyllor där. A-L målar vidare. Idag blev det fönster, hyllan till klädkammaren, hyllan till hallen samt altanräcket!
3/8 Vi sätter upp båda hyllorna i klädkammare samt skohyllan. Blev bra! A-L målar skohylla och fönster. På kvällen sitter vi ute på altanen tills det mörknar. Vi upptäcker då att vi måste köpa en till utelampa och sätta på väggen vid den nya uteplatsen eftersom det blir väääldigt mörkt där. Vi passar också på att som små tomtar gå omkring med en lampa i trädgården för att avgöra var lyktstolpen skulle göra sig bäst. Vi kommer överens om en bra plats bland träden.
4/8 Det kommer en herre och tittar och räknar på vår trapp. Vi funderar på linoleum eller parkett. Efter räknandet lutar det åt att det blir linoleum, så vi åker raskt och lånar hem några prover. Just nu väljer vi mellan en väldigt mörkt grå (nästan svart) eller en ljusare grå. Beslutsångest, beslutsångest.... A-L känner sig energisk och klipper häcken, målar hyllan till hallen och städar bland sina saker i garaget. Peter klipper gräset. Oväntat fick vi också lämna in Renaulten till bilverkstaden.  A-L har påstått att det med ojämna mellanrum blir en smärre swimmingpool vid handbromsen i bilen. Peter har varit förbryllad och A-L tror nästan att hon inbillat sig. Men i morse var det swimmingpool igen och det hängde droppar från taket! Det regnar helt enkelt in! Ett snabbt besök på bilverkstaden har förhoppningsvis löst problemet.                                         6/8 A-L målar fönstret i klädkammaren sista varvet. Hon målar även dörrkarmen och hyllan som ska upp i hallen. Vi börjar riva bort heltäckningsmattan i trappan.
7/8 Vi fortsätter att ta bort heltäckningsmattan. Själva "luddet" är bara att riva bort, men sen blir ju resten av mattan kvar, så vi använder stämjärn för att skrapa bort det sista. På sättstegen är det bara tunn plywood som inte är så rolig att skrapa. För att slippa lite skrapning och för att trappan ska kännas lite stabilare sätter Peter upp spånskivor där istället. Vi sätter även upp den inbyggda hyllan i hallen och Peter monterar dit en lampa som sitter ihop med lamporna i den inbyggda hyllan i kontoret. Det blir fint!
8/8 Vi fortsätter ta bort mattan och Peter slipar trappstegen samt sidostyckena. Peter grundmålar sidostyckena vita. A-L målar dörrkarmarna i klädkammaren plus att hon spacklar och målar plywoodskivan som vi satte i sovrumsdörren för... tja, jättelänge sedan. Vi åker också till en lokal firma som gör trappräcken i aluminium och kollar hur det ser ut och frågar lite om priser och så. Det skulle nog kunna bli ganska fint, men det kostar ju pengar...
9/8 Vi tar bort det sista av mattan och Peter sätter upp alla spånskivor på sättstegen. A-L spacklar igen skruvhålen. A-L målar dörrkarmen sista varvet, tar ett varv till på sovrumsdörren och "finmålar" gamla skador som blivit på lister och dörrkarmar.
10/8 Peter monterar ner spaljén vid trappen i källaren och vi slipar plus målar sidostyckena i trappen vita. Färgen skulle målas flödigt för att undvika penselränder, så A-L målade lydigt flödigt. Dessvärre var det i flödigaste laget så färgen började rinna efter ett tag. Eftersom den hunnit att torka en aning blev resultatet förödande när hon gjorde ett försök att stryka ut dem. Hu. Det ser riktigt illa ut. Där får vi slipa ner och måla om. Som tur är hon ganska läraktig så skadorna blev begränsade till en liten yta och resten blev riktigt bra. Peter reparationsmålar några skador i klädkammaren. Vi pratar med dem som ska fixa trappan och de tänker dyka upp vid månadsskiftet.
12/8 A-L målar det sista i klädkammaren - ventilationsröret. Hon målar även det sista varvet på sovrumsdörren och slipar och målar dörren till klädkammaren. Klädkammaren städas ur. Nu ska vi bara införskaffa skruvar så att vi kan sätta ihop fönstret igen och hänga det på plats så är allt färdigt. Känns bra! Till vår yttersta förtvivlan upptäckte vi att vi sölat färg på vårt fina klinkergolv när vi målade sidostyckena till trappan. A-L försöker med vatten och gnuggning, men det hjälper inte ett smack. Som tur är har hon fått ett ovärderligt tips en gång när det gäller fläckborttagning. Aco munvatten. Låter inte klokt men det är faktiskt sant. Munvatten klarar det mesta. Så utrustad med en bomullstuss och en flaska magiskt munvatten slängde hon sig på knä och började gnugga. Och vola! Färgen försvann och klinkern är som ny igen!
13/8 Äntligen kommer fönstret på plats i klädkammaren! A-L satte dit ny fönsterlist och hängde faktiskt upp fönstret själv, men någonting hade blivit snett med gångjärnen så Peter fick rycka in och bryta lite. Men nu är det på plats! Sedan städade A-L ur det sista och hängde in kläder och ställde in skor. Det blev jättebra!
14/8 Vi slipar och målar pinnarna som hör till trappräcket. Målar även klädkammardörren och en källardörr.
15/8 Vi målar trappan ett sista varv, målar trappräck, klädkammardörr och källardörr.
17/8
Takgubbarna kommer äntligen för att fixa taket! De skär upp bubblor i det gamla taket och kan konstatera att inget verkar ha läckt igenom. Sedan lägger de på den nya takmattan och installerar den nya brunnen. När A-L kom hem blev hon aningens förvånad. Husfruns bild av en brunn på taket var att det skulle smällas dit typ en vanlig golvbrunn. Inget hade kunnat vara mer fel. På taket sticker det nu upp ett litet rör som tydligen är brunnen! Peter kopplar ihop röret i garaget med brunnen och rymmer faktiskt rören ovanför innertaket.
28/8 Målar klädkammardörren för sista gången. Peter sätter upp en ny vindskiva vid uteplatsen och målar den. Han hänger även upp hängrännan under uteplatsens tak igen.
30/8 Äntligen hör mattgubbarna av sig. De kommer och fixar trappen på måndag!
3/9 Sätter fast gångjärn och låskista till klädkammardörren. Peter tröttnar på att fippla med låskistan och meddelar att vi måste köpa nya som passar till handtagen...
5/9
Mattläggaren kommer! Han hinner bara sätta upp listen på trappnosen första dagen, men nu är det på gång i alla fall!
6/9 Gubben kommer tillbaka och limmar fast mattan i trappen. Det blir ju inte lika snyggt som det skulle ha blivit med en trätrapp, men det duger. Han meddelar att det kan hända att mattan inte riktigt fäst överallt, men det är bara att vi ringer i så fall så kommer han och fixar det.
8/9 Gubben kommer en tredje gång och limmar det sista i trappan.
10/9 A-L klipper buskar och träd och Peter sätter skivor för hålet i garagetaket.
17/9 Vi tröttnar lite på det vildvuxna fläderträdet och sågar ner det ganska rejält. Vi spikar fast lister runt trappan.
18/9 Vi fortsätter att sätta lister på trappstyckena och vi sätter upp hörnlisten i hallen.
1/10 Persiennen i sovrummet har kapsejsat, så A-L lagar den. Inviger även symaskinen och syr nya gardiner till vardagsrummet!
30/10 Hårt trädgårdsarbete med att kratta upp oerhörda mängder med löv. Det är nackdelen med många träd...
Mycket lång, väldigt laaaat period....

2006
7/1 A-L målar yttersidan på trappen samt trappräcket. Vi sätter upp tavlor i gästrummet.
15/1 A-L målar trappräcket sista gången. Vi passar på att avfrosta frysen.
29/1 Vi planerar att sätta upp trappräcket, men det visar sig att de nya skruvarna är för korta! Snopet. Vi tar i alla fall äntligen bort dörren till köket! Blev mycket ljusare och finare!
3/2 Peter monterar upp det övre trappräcket. Blev riktigt fint!
3/6 Efter en lång tid av latande tar vi äntligen itu med altanen. Peter och Curt åker och köper bräder till altangolvet; 28 mm tryckimpregnerat.
4/6 Peter börjar så smått riva det gamla altangolvet.                                                                                                                                          8/6 Peter river några brädor till...
10/6 A-L river resten av brädorna och drar ut massor med spik!
11/6 Peter tar bort de sista spikarna och en trilskande bräda som A-L gav upp med.
13/6 Peter börjar skruva trall.
15/6 Mer trallskruvande.
17/6 Ännu mer trallskruvande. Peter tvättar altanräcket med algtvätt (behövdes).
18/6 Golvet nästan klart! Bara de två yttersta brädorna saknas. Peter har gjort de två luckorna i golvet (en "gammal" för ett källarfönster, ett nytt där A-L kan förvara ute-krukor på vintern) och bytt "tröskeln" till sten-uteplatsen (den var sned). A-L har målat altanräcket och grävt ett hål i rabatten in under altanen så att kabeln till lyktstolpen kunde stickas ut där.
19/6 Sista brädan och skruven på plats! Peter har jobbat som en galning för att få golvet färdigt innan vi skulle få fint besök från de norra delarna av vårt avlånga land. Och han hann! Snyggt blev det dessutom. Vi var tvungna att åka och köpa en till bräda för att få det klart. Det blev en intressant färd eftersom brädan var mycket längre än bilen, men det gick det med...
24/6 Med hjälp av husfruns nedresta far sätts handtaget till "utekrukor-förvarings-luckan" fast. Det frästes och karvades och pysslades och blev väldigt bra det med. Husfruns mor är grön av avundsjuka över denna fiffiga förvaringslösning.
25/6 Oväntat arbete! Dagen bjöd på strålande väder och Peter bestämde sig för att befria den yttre källartrappen från mossa och alger. Dessvärre infann sig snart ett problem. När han höll på att skölja trappan från algmedlet uppstod raskt en bassäng i botten av trappan, vilket betyder stor risk för översvämning in i källaren. Vi tänkte att avloppet var lite trögt och att det skulle försvinna om det fick stå en stund. Men aj, vad vi bedrog oss. Det var heltätt. Raskt började operation rensning. Av med locket och ner med fingrarna för att gräva. Där var en hel del jord som antagligen kommer från multnande löv som tyvärr brukar hamna på botten... En stunds grävande gav dock inget resultat. Det krävdes något att peta med. Efter lite petande med en styv "tråd" började det faktiskt sippra pyttelite vatten, men bra blev det inte. Vi kom på att det finns ett brunnslock i källargolvet inne också och lyfte på det med. Det var ingen vacker syn. Fullt med vatten och antagligen är det bara turen som har räddat oss från en kraftig översvämning. Nytt petande i den brunnen och nu började faktiskt petandet ge resultat. Efter mycket petande, grävande, skyfflande och spolande blev det rent och snyggt och vattnet rann undan utan problem.
Man kan säga att det var i grevens tid. Under natten och hela dagen efter så regnade det, och regnade, och regnade och... ja, ni förstår poängen...
29/6 A-L har målat altanräcket och insett att hon nog får måla hela baksidan... Planterat Ormhassel.
30/6 Fortsatt måla på baksidan.                                                                                                                                                                       1/7 Peter fipplar med elen till lamporna ute. För att det inte ska bli så himla många uttag och kontakter gömmer vi dem under altanen istället. Vi kör det gamla altangolvet till soptippen. Det blev en smärre chock! Eftersom trät var impregnerat skulle det vägas och betalas efter vikt. Vi körde snällt upp på vågen och vägde oss, 220 kg. Jaha, det här blir väl ganska dyrt tänkte vi, typ 300 kr eller nått. HA!! Galningen ville ha 1300!! Förstår inte logiken, sånt som är riktigt skadligt att hiva i naturen hur som helst borde de ju verkligen vilja ha in, alltså borde det inte vara dyrt!! Det är nästan så att jag förstår dem som olovandes bränner upp det på tomten eller dumpar det i skogen. Helt vansinnigt! Nu hade vi tur i oturen ändå, för vi hade inte så mycket kontanter med oss (konstigt!) och sopgubben var inte så pigg på att skicka faktura, så han tog vad vi hade, drygt 300 kr och nöjde sig med det. Puh!                                                                                                                                                                  2/7 A-L har den årliga stortvätten av fönster. Det tar tid.... Peter fipplar klart med elen.

Dagbok sid  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19
Tillbaka till länksidan
1