Dagbok fortsättning...
6/5 Peter sätter upp den nya entrélampan och en lampa på baksidan. Blev bra. Han monterar också fast handtaget på badrumsdörren och tvättstugedörren. Blev snyggt. Dessvärre behöver låskistorna till alla dörrar utom toan modifieras lite och på tvättstugedörren innebar det tyvärr att den har en benägenhet att låsa sig ibland. Peter arbetar på problemet.
12/4
Peter börjar slipa ytterdörren för en ny omgång olja.
18/4 Peter slipar det sista och lägger på oljan. Blev jättesnyggt! Som en ny dörr! A-L tvättar altanen och börjar rensa ogräs i trädgårdslandet.
19/4 Peter målar halva altanen. Båda arbetar stenhårt i trädgården med ogräsrensning, buskförflyttning och uppgrävning av nya rabatter där de nyinköpta rosenbuskarna ska planteras. Blir ledbrutna!
20/4 Vi planterar rosorna i de nya rabatterna och flyttar hallonen i trädgårdslandet.
21/4 Peter vertikalskär gräsmattan och vi räfsar en massa mossa. Trädgårdslandet är rensat och iordninggjort.
22/4 Vi målar altanen och oljar trädgårdsmöblerna.
1/5 Peter börjar gräva i jakt på rensbrunnen.
2/5 Hittar ingen brunn och gräver istället upp ett ca 2m djupt dike längs hela husväggen till höger om ingången för att sätta platonmatta. Peter gräver så att ryggen värker. Vi går in och vilar och när vi kommer ut efter ca 2h har ett ras inträffat.
4/5 Peter gräver vidare. A-L sätter en snygg kant runt trädgårdslandet.
5/5 Peter gräver klart.
7/5 Vi får gruset som vi beställt. Tyvärr tippas det av så att det till hälften ligger ut på gatan, så vi får börja med att flytta det högre upp på garageinfarten. Vi börjar vara ganska trötta på att skotta nu... Peter sätter den första biten fuktspärr!
8/5 Peter sätter mer fuktspärr.
11/5 Vi sätter upp platonmatta och sätter fast listen som ska vara ovanpå den. Vi börjar fylla på grus i gropen.
12/5 Peter lägger puts över listen.
13/5 Vi skottar i det sista gruset.
18/5 Vi lägger dräneringsrör från pumpen och börjar fylla på med sand.
19/5 Peter skottar i mer sand.
24/5 Hålet är äntligen igenskottat och Peter fixar till lutningen på marken.
25/5 Vi införskaffar lite snygga stenar som vi lägger mot husväggen där vi grävt. A-L var skeptisk, men det blev himla snyggt. A-L premiär klipper gräsmattan! (Peter har gjort detta ett antal ggr, men husfrun har klarat sig undan). En ny torkvinda pryder också sin plats i trädgården!
28/5 Hurra! A-L jublar, för nu är ogräsrensandet äntligen klart!! Nu är det bara "vanligt" underhållsarbete som gäller. Jippi!
30/5 Vi lägger på ett lager matjord och sår gräs över vårt grävningsområde.
31/5 Långrabatten längs garageuppfarten ser lite taskig ut med kantsten som håller på att tippa utåt. Så vi ger oss i kast med att räta upp dessa.
3/6 Stenarna upprätade och klara. Mycket prydligt. Planterar de första 3 perennerna (ser lite ynkligt ut) och sår lite frön för att få åtminstone lite blommor där i sommar.
8/6 Peter målar trät på altandelen och så långt han når på gaveln.
9/6 Peter målar ett varv till på dörren till gästrummet
14/6 Dagen ägnas åt trädgårdsarbete. Peter drar en vattenslang till baksidan (praktiskt!), A-L sätter kantband runt landet där hon odlar pumpor och båda hjälps åt med att fixa trappstegen mellan landet. Det blev mycket prydligt och bra!
15/6 Peter målar altangolvet ett varv till plus att väggarna på uteplatsen också får lite ny färg. A-L fixar lite med den anskrämliga rabatten på baksidan mot huset. Den är fortfarande inte snygg, men nu syns det i alla fall att det är en rabatt. Tidigare var det mest en tjorvig förlängning av gräsmattan...
16/6 A-L planterar lite mer blommor i krukor. Vi upptäcker att vi har en del myror i hallen och på köksgolvet. Vi beställer ett matbord med tillhörande stolar (hjälp).
17/6 Peter vinglar yrvaket upp på morgonen och märker ingenting, men när A-L kliver upp drygt två timmar senare (hon har faktiskt sommarlov!) märker hon! Myrinvasion! Det kryllar av myror. De har gjort en tvåfilig motorväg som följer köksskåpen, korsar tröskeln ut i hallen, följer väggar och trösklar fram till trappan där de snyggt och prydligt tar sig ner för "listen" vid trappstegen, följer trappan tills de kommer fram till skorna där de glatt myllrar omkring en stund för att slutligen samlas vid en speciell plats vid listen intill ytterdörren. De mer modiga och äventyrslagda myrorna klättrar även upp på bänkar och bord och myllrar glatt omkring där. A-L blir inte så glad utan ringer raskt till anticimex. De lovar att skicka någon "de närmsta dagarna". Kul. Till min förvåning dyker en anticimex-tjej upp bara 3 timmar senare och sprutar raskt giftiga saker runt huset. Eftersom husfrun är en aning fjompig när det gäller giftiga saker fick hon hålla sig inomhus ett par timmar. Senare på kvällen ägnar vi oss åt att mörda så många myror vi bara kan. Det blev ganska många.
Övrigt denna myrrika dag har A-L tvättat fönster. Kontorsfönstren stortvättades på alla sidor och persienner rengjordes (det gjordes aldrig i fjol) och blev som nya. De andra tvättades på utsidan.
18/6 Myrorna har minskat drastiskt i antal. A-L mördar fem stycken på morgonkvisten, men sen tycks de ha försvunnit. SKÖNT!
19/6 Vi hänger äntligen upp lite tavlor i vardagsrummet!
21/6
Vi sätter upp dörren till gästrummet och den får ett nytt snyggt handtag.
Maria och Jonas kommer och hälsar på från Umeå.
23/6 A-L sorterar kvitton och räknar på hur mycket husägandet och renoverandet kostat hittills. Det var inte riktigt lika illa som hon trodde! Vi har varit ganska sparsamma
26/6 A-L målar delar av fram och baksidan på huset. Gavlarna får Peter ta!
27/6 A-L målar ett varv till på baksidan och under taket och allt. Sen tog färgen slut.
28/6 A-L målar hela framsidan. Klättrar som en apa på stegen för att nå vindskivor och under takutsprånget. Peter målar garage och där A-L trots akrobatikövningarna inte nådde.
29/6 Peter målar klart framsidan på garaget och börjar pyssla lite inne i garaget. Byter en skruttig gipsskiva och spacklar skruvhål. A-L rensar hängrännorna.
30/6 A-L kör lite byggskräp och gamla köksskåp till tippen. Blev gott om plats i garaget! Knatar även upp till HP för att sätta in annons i fyndtorget. Vi har tänkt försöka sälja den gamla spisen, torktumlaren, diskmaskinen och badkaret.
1/7 Lars, Pelle, Erika och alla ungar tittat förbi. Trevligt!
2/7 A-L blir bryskt väckt av en ilsken telefonsignal kl 07.00 på morgonen. Svara yrvaket och en dam "ringer angående diskmaskinen". ??? Vilken diskmaskin? A-Ls hjärna är inte riktigt vaken än. Strax trillar dock tioöringen ner. Onsdag betyder att fyndet-annonserna finns i tidningen, alltså vill någon titta på vår diskmaskin som är till salu! Sen blev det inte mycket gjort den dagen, utan telefonen ringde stup i kvarten. 9.30 var badkaret sålt och nu är det riktigt gott om plats i garaget! En dam var och tittade på spisen, men tyvärr blev det ingen affär och övriga intressenter var inte tillräckligt intresserade, så än har vi kvar alla maskiner. Suck.
5/7 Äntligen hänger vi upp persiennen i kontoret!
6/7 Akvariet flyttas från vår mörka källare och får en ny plats i vardagsrummet. Ann-Sofie kommer och visiterar oss.
8/7 En glad herre kommer och köper vår spis!
9/7 Vi åker på semester till husfruns hemtrakter.
16/7 Tillbaka igen och med oss i baksätet har vi Anna och Lasse!
17/7 Vårt nya ekbord dyker upp och monteras snabbt på plats av raska gossar. Blev riktigt bra.
21/7 Vi köper stenar till rabatten på baksidan. Vi beställer bänkbelysningen till köket. Äntligen! Efter mycket, nästan tröstlöst, letande, fann A-L äntligen en vettig belysning. I Umeå. Turligt nog gick den att beställa hemifrån.
22/7 Peter målar källargaveln på huset samt skorstenen och takstegen. A-L plockar ca 1½ liter hallon från de egna buskarna. Vi kör iväg diskmaskinen.
23/7 Peter målar gaveln ett varv till och tar sig också an badrumsfönstret i källaren. A-L har stortvätt och tvättar både soffklädseln och mattan i vardagsrummet. Mattan ryms inte i maskinen så den får handskrubbas och sprutas med högtryckstvätt (som A-L monterade ihop alldeles själv!)24/7 Vi börjar lägga sten i rabatten på baksidan. Peter fortsätter måla fönster. A-L fortsätter tvätta soffan (det krävdes fyra maskiner för att rymma hela klädseln, nu är det bara strykningen kvar. Jippi...). Vi kör torktumlaren på skroten.
25/7 Peter målade mera på fönstret. A-L börjar stryka soffan. Vi köper en ny matta till bordet. Helena Hultman kommer på en blixtvisit.
26/7 A-L stryker klart soffan! (tog bara ca 4,5 timmar...). Peter och Curt åker i väg och köper ny garagedörr och panelen till garaget.
28/7 Badrumsfönstret är klart och sätts på plats. Blev snyggt! Peter river panelen på garaget mot altanen till. Vi köpte lite mer trä och Peter lagade och bytte reglarna. A-L tömde rabatten intill garaget.
29/7 Peter och Curt satte upp ny panel. Blir bra!. Peter rev vidare fram t.o.m. garagedörren. Vi fick den beställda köksbänksbelysningen och satte upp den!
30/7 Peter och Curt satte upp den nya garagedörren samt panel. Peter målade panelen på altansidan. A-L klippte häcken på framsidan (hon fick svårartad kramp i armarna, men det blev oerhört snyggt!), och tvättade alla fönster.
31/7 Bertil och Sylvia från Umeå kom på besök.
1/8 Vi köpte garagefönster. Peter satte upp det nya spjället till torkskåpet (luften har strömmat fritt genom torkskåpsventilen, denna pryl ska hålla lite ordning på luftflödet) och målade vent. rören.
2/8 Peter satte upp frigolitskivor som isolering i altandörrarna. A-L målade en vindskiveplåt på taket samt plåten vid värmepumpen och kökströskeln.
3/8 A-L målar alla vindskivorna på taket samt plåten vid entrédörren. Peter och Curt sätter mer panel fram till dörren, de tar bort fönstren och resten av panelen på den sidan. A-L målar den nyuppsatta panelen.
4/8 A-L far runt och handlar viktiga saker (typ skruvar och färg), målar delar av garagefönstren och kör lite gammal panel till tippen. Peter fixar reglarna och förbereder för montering av de nya fönstren (storleken på våra garagefönster går inte att få tag på längre, så vi fick köpa större. Vilket medförde lite extra arbete eftersom reglar och sånt måste flyttas och anpassas).
5/8 A-L målar hela dagen; fönstren får ett varv till, vindskivorna på ena gaveln likaså, samt plåtdetaljerna på taket. Det var högt, läskigt och roligt att måla dem! Peter satte upp fönsterkarmarna.                                                                                                                                                 6/8 Peter sågar till plywood skivan till altandörren och sätter upp den. A-L målar fönster.
7/8 A-L målar fönster och målar en bit av garaget. Peter och Curt sätter panel, kör till tippen och hämtar sand till stenläggningen.
8/8 Vi målar vindskivor, sista varvet! A-L målar fönster. Vi fyller sand och lägger sten vid husväggen på baksidan.
9/8 Panelen är färdiguppsatt!. Vi målar panel och fönster. Stenläggningen blir klar mot väggen. Vi bestämmer oss för att lägga sten mot altanen också och gräver ut och fyller med sand.
10/8 Målar de vågräta brädorna på garaget, samt fönster. A-L lägger sten mot altanen.
11/8 Slutfinish på fönstren. Sista strykningen på garaget. Garagetaket blir lätt förvandlad till en bassäng vid regn och i väntan på idéer för en permanent lösning på problemet bestämmer vi oss för att stryka kallasfalt på taket för att förhindra läckage. Klistrigt och jobbigt jobb!
12/8 Peter avslutar asfaltskletet. A-L rengör fönstren.
13/8 Peter och Curt sätter upp fönstren! A-L målar skivan på altandörren.

 

Tillbaka till länksidan
sid 2
2003
Dagbok sid  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19 
1