Dagbok fortsättning...
2004/2005
10/10 Arbetsivern håller i sig. Herrarna monterar ny termostat till de två elementen i vardagsrummet. Mycket fiffigt och bra! De fixar trap-kontakten i hallen som har varit som ett flipperspel. Har man tänt på en knapp kan man inte släcka med en annan och i så fall börjar fel lampor lysa när man tänder igen. Typ. De passar också på att byta kontakterna i köket och hallen så att de blir nya och likadana. Prydligt och fint. De hinner även såga till  två passbitar i köket som har saknats under och över skåpen vid väggen SAMT att de sågar till den extra bänkskivan som ska vara i köket! Full rulle alltså! K-Ås semester liknar mer ett arbetsläger.
11/10 De byter den sista kontakten i hallen, fixar list till den fula elkabeln över skafferiet, sätter upp ett helt nytt eluttag i köket där den nya bänkskivan ska vara och monterar passbitarna till köksskåpen. Som om detta inte var nog hinner de nästan sätta upp bänkskivan också!! Skivan blir riktigt fin och de har hängt upp den på metallskenor och fräst ut i skivan så att de i stort sett inte syns. Det var lite spännande att montera skenorna eftersom de måste bli helt raka, men det gick bra. A-L och Peter får själva sätta upp den sista skenan som inte kunde monteras p.g.a skruvbrist. Men skivan är på plats med lite provisoriskt stöd och det blir jättebra!!
12/10 K-Å åker hem. TUSEN, TUSEN tack för hjälpen!!! Ni hann med jättemycket och det blev jätte, jättefint!!! Husfrun är mycket nöjd! På tal om det kan man ju undra vad hon har gjort? Tja, hon har ägnat sig åt markservice, intensivt trädgårdsarbete, samt, nog så viktigt, agerat som konstnärlig ledare i arbetet. :o)
16/10 Vi bestämmer oss för att äntligen köpa en ny hatthylla till hallen. I ett antal månader har två skruvar i trappräcket fått tjänstgöra som jackhängare. Något opraktiskt. Vi har varit på jakt tidigare utan att hitta något som vi blivit riktigt nöjda med, men nu var det dags. 17 affärer och många timmar senare ger vi upp. Vi har hittat ett par snygga som vi mycket väl kunnat tänka oss, men de är så korta så det skulle bara se fjantigt ut. Suck. Vi får använda våra skruvar ett tag till...
17/10
Peter fortsätter arbeta. Han sätter fast golvlisterna i hallen och lägger silikon där det behövdes vid anslutning klinker/vägg. Han skruvar också fast den sista skenan till köksbänken samt målar ett första varv med grått under den.
20/10
Vi köper en hatthylla!! Hurra, hurra!!
23/10 Vi sätter bänkskivan på plats och skruvar fast den! Vi köper en skiva att sätta på den lilla hyllan i hallen samt skruvar upp den nya hatthyllan.
24/10 Peter filar och mixtrar hela halva dagen och nu sitter skivan på den lilla hyllan på plats. Mycket tjusigt blev det och nu saknas bara en inoljning så är den helt klar! Husfrun ägnade dagen åt att kratta upp ett helt träd, typ. Asken  hade tappat sina löv och de är MÅNGA och STORA, så hon hade att göra ett tag.                                                                                                                                                             19/11 Efter att ha ätit en delikat fredagsmiddag (pizza), skulle vi ställa in mjölken i kylskåpet. Herrn i huset noterade då att det kändes lite varmt därinne. Efter ett antal kontroller var det bara att konstatera att det VAR varmt därinne. Vi drog fram kylskåpet och tittade och pillade på allt vi kom åt. Men inte blev vi klokare för det. Och inte gick kylskåpet igång heller. Suck.
Slutsats: Kylskåpet hade pajat. GRÅÅÅÅT!
Raskt fick vi tömma vårt eminenta kylskåp och bära ut innehållet i garaget. Tur i oturen är det ganska kallt därute, så garaget fungerar utmärkt som kylskåp, även om det är aningen opraktiskt.
20/11 Dagen är ägnad åt kylskåpsjakt. Vi bestämmer oss för att det är lika bra att byta ut frysen också när vi ändå håller på. Efter att ha besökt ett antal affärer, ruckat på våra ursprungliga krav (husfrun ville egentligen ha delad dörr till kyl resp frys, men det var bara ett märke som hade det och deras inredning gillades inte, så det gick bort) och tittat lite i plånboken bestämmer vi oss till slut för kyl och frys från Siemens. 11.500 kr "poff", puts väck. Så kan det gå. Leverans beräknad på måndag!
21/11 A-L tjuvstartar adventpysslandet genom att hänga upp utebelysningen i trädet på baksidan. Vädret var strålande  hela dagen, så det gäller att passa på. Peter sätter upp den ena hörnlisten i hallen. Vi börjar med att limma och sätta tvingar och sedan fick vi även sätta nubbar. Lite latexfog och, Ole!, så blev det riktigt fint.
22/11 Våra nya skåp kommer! Fraktkillen var riktigt hygglig och släpade in kylskåpet i köket! Frysen ställdes däremot i garaget tills vidare. På kvällen fick Peter och Curt äran att släpa in frysen i köket också. Efter kollande och noggrant läsande i instruktionsboken upptäckte A-L att kylen, enligt rekommendation från tillverkaren för att undvika kondensbildning, ska stå till vänster om frysen. Vi vill ha den till höger. Dessutom måste dörrarna hängas om och det var inte det lättaste. Varför kan det aldrig vara enkelt!!??! Efter mycket funderande smällde vi iaf upp kylskåpet och satte igång det.
23/11 Peter kontaktar tillverkaren ang. vår höger/vänster-problematik. De påstod att det nog inte skulle vara någon fara, så vi tror väl på det!
26/11 Peter ger sig i kast med att hänga om dörren till frysen. Efter en del pyssel går det bra!
27/11 Dags att sätta frysen på plats! Även det går ganska bra, så efter en del trixande för att få den hyfsat vågrät och lodrät åt alla håll och kanter kör vi igång den. Den fungerar utmärkt!

2005
5/1
Vi bestämmer oss för att det är dags att fixa till en av skrubbarna i källaren. A-L bär kartonger i parti och minut och tömmer rummet nästan helt.
8/1 Vi börjar riva tapet! Den gamla vävtapeten ramlar lätt ner, men tapeten under var lite värre. Två väggar är cement, så de vill vi ha bara, för att kunna måla. De andra två är gipsskivor, så där tar vi bara vävtapeten och låter tapeten under sitta kvar. Dagen ägnas därför åt att fukta, skrapa, fukta och skrapa igen...
9/1 Vi tar bort det sista av tapeten och slipar bort så mycket klisterrester vi kan, samt spacklar de största hålen.
14/1 Peter målar taket i skrubben.
15/1
Vi slipar väggarna och målar ett varv med vitt.
16/1
Peter bredspacklar de två väggarna där tapeten satt kvar...
18/1 Peter slipar väggarna.
22/1
Kors i taket! Äntligen har vi fyllt igen hålet i källargolvet utanför tvättstugan!
23/1
Peter målar betongväggen i skrubben med silikatfärg. Oj vad det stinker....
25/1
Huset är nästintill obeboelig p.g.a. lukten från källaren. Fy, fy, fy!
30/1
Peter trotsar lukten och slipar källargolvet i skrubben.
31/1
Peter målar väggarna gula samt målar källargolvet.
12/ 2
Vi tar bort tujan närmast vägen och klipper de två bredvid på höjden. Resten av häcken tas vid ett senare tillfälle...
19/2 Vi upptäcker att det nya kylskåpet har pajat.... Det lyser i det, men det är inte kallt... Suck.
21/2 En mycket hygglig reparatör kommer inramlandes kl 18.00 på kvällen för att fixa kylskåpet. Det kapas och töms och svetsas och grejas. Inte förrän kl 20.00 är han klar, men nu funkar det igen!! (peppar, peppar...)
26/2 Peter fixar med belysningen och sätter upp en ny lampa i skrubben.
5/3 Peter sågar till en list som ska vara vid skohyllan. Övriga lister är vi oense om, så vi avvaktar med dem så länge...
31/3 Vädret är strålande och vi bestämmer oss för att klippa tujahäcken som omger vår tomt. Det blev ett riktigt heldagsgöra. Peter kör motorsågen och A-L samlar upp alla grenarna. Vi fyller två stora släpvagnar och kör till tippen, men det blir ändå en hög med grenar kvar.
1/4 A-L finputsar klippningen av häcken och vi ägnar oss åt allmänt trädgårdsarbete och inoljning av utemöbler.. Det är riktigt varmt. Fåglarna kvittrar som galningar, lökarna blommar vilt, flugorna och humlorna surrar, getingarna svirrar och fjärilarna fladdrar omkring. Aaaah.... :o)
2/4 A-L sätter upp torkvindan och torkar årets första tvätt utomhus! Vi grillar till middag. Mmm
9/4 Vi kör iväg det sista skärpet från häckklippningen.
10/4
Peter får ett ryck och börjar gräva för platonmatta på gaveln. Puh. Peter gräver, A-L kör skottkärran.
11/4
Peter gräver vidare och träffar plötsligt på både elkabel och dräneringsrör. Liter besvärligt.
12/4 - 15/4 Peter gräver vidare.
16/4 Röret är nu så besvärande att vi tills vidare får böja ut det så mycket det går. Vi funderar på att helt kallt kapa av det. A-L ägnar dagen åt trädgårdsarbete och ogräsrensning. Till middag gör vi faktiskt en sås med egen färsk gräslök i!
18/4 Peter kapar röret och fortsätter gräva.
19 - 23/4 Vi fortsätter gräva och börjar dessutom gräva upp för en ny liten uteplats på baksidan.
24/4 "The båttom is nådd". Äntligen dags att sätta upp fuktspärren, klistra på svart klägg och spika upp platonmattan!                                      25/4 Peter beställer dräneringsgrus och lägger ny puts i överkanten på mattan.
26/4 Gruset levereras i en stor hög på gräsmattan. Vi börjar skotta.
27 - 28/4 Vi skottar grus och vi gräver upp för uteplatsen.
29/4 Dags att sätta ihop röret igen och fortsätta fylla grus och sand.
30/4 Gruset är på plats och vi övergår till att skyffla enbart sand.
1/5 Peter fyller den sista sanden i hålet och A-L gräver det sista på uteplatsen. Vi lägger fiberduk och slänger på lite grus.
5/5 Krattar ihop det sista gruset och lägger det på den tilltänkta uteplatsen.
8/5 Vi köper stenar och börjar lägga dem utmed gaveln. Vi fyller upp med matjord och snyggar till
14/5 Vi lägger de sista stenarna och fyller med fogsand. Snyggar till det sista och sår gräsfrö.
21/5 Vi köper de stora stenarna som ska bilda "ram" runt uteplatsen.                                                                                                              22/5 Peter lägger de stora stenarna.
28/5
Peter målar ett andra varv med "stinkfärgen". Nu är det varmt så vi kan ha dörrarna öppna och vädra ordentligt. Skönt! Vi limmar "muren" vid uteplatsen.
1/6 Vi börjar möblera i skrubben.
4/6 Vi sätter upp hyllor i skrubben.
10/6 A-L kärrar undan en del av vårt jord/sand berg som ligger på tomten efter grävningen på gaveln.
11/6 Vi köper sten till uteplatsen och fortsätter kärra jord.
12/6 Vi river ut hyllor och golvmatta i klädkammaren.
18/6 Peter målar väggarna i klädkammaren. A-L börjar lägga sten på uteplatsen
21/6 Peter lägger platonmatta och spånskivor i klädkammaren. A-L kämpar på med stenläggning. Några rader varje dag. Det tar tid!!
10/7 Stenläggningen fortskrider. Peter börjar lägga klickgolv i klädkammaren (ekklicken som blev över när vi fixade kontoren).
12/7 Vi hade räknat lite fel så A-L hastar iväg och köper några stenar till.
13/7 Vi införskaffar golvlist till klädkammaren och Peter börjar sätta upp den.
15/7 Uteplatsen är nästan klar! Nu är det bara de stenar som vi måste kapa som är kvar!
16/7 Nästan alla stenar är kapade, men pga. av regn får läggningen av dem vänta lite. Peter sätter mer golvlist.
18/7 Äntligen, ÄNTLIGEN!! är stenläggningen klar!! A-L jublar och kommer aldrig mer i hela sitt liv att lägga en enda sten till! Känns det som just nu i alla fall... Peter sätter upp de sista golvlisterna i klädkammaren och faktiskt den sista i gästrummet! Skönt!
20/7 Händiga gubbar kommer och tittar på vår pool till garagetak. De tycker inte det är lönt att ändra taklutningen utan föreslår ett nytt ytskikt och eventuellt en ny brunn mitt på taket för att leda bort vattnet. Vi funderar lite. Det skulle vara bra att bli av med vattnet, men områdets alla fåglar kommer att bli djupt besvikna eftersom de flitigt använder garagetaket till just pool. Det brukar plaska högljutt däruppe... A-L gör slag i saken och lämnar äntligen in vdgrum mattan plus lite annat på kemtvätt, lämnar det trasiga garagefönstret till glasmästaren och tvättar soffan!
23/7 Vi sågar ner tre döda tujor i häcken. Sågar upp hål i räcket runt altanen för att smidigt komma ner till den nya uteplatsen. Kör till tippen med skräp!
24/7 Sågar till nya brädor till öppningen i räcket och målar dem.
25/7 Vi sätter dit "tröskeln" i öppningen och Peter fixar trappsteget ner till uteplatsen.

sid 4
Tillbaka till länksidan
Dagbok sid  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19
1