Dagbok fortsättning...
sid 3
2003/2004
15/8 Vi köper en lampa till vårt fina bord i vardagsrummet och en till att ha över diskbänken i köket.
16/8 Vi sätter upp lampan. (A-L köper ny cykel!!!) Förbereder för stenläggning mot garaget.
17/8 Peter rengör och målar den sista biten på garaget.
20/8
Peter stryker klinkerolja på golvet i tvättstugan. Blir jättebra!
23/8 Peter köper gipsskivor till garaget.
24/8 Peter sätter upp gipsskivor.
--- Långt slarv med datum, men Peter pular på i garaget. River ut inredningen, sätter nya gipsskivor på alla väggar. Spacklar väggar och tak. Målar taket och sätter upp väv på väggarna.
13/9 Vi målar väggarna i garaget. De blir gula. Tjusigt.
--- Peter fortsätter i garaget. Sätter upp fler lampor i taket och sätter golv-och tak"lister". Han skaffar ny arbetsbänk.
11/10 Trädgårdsarbete. Vi går lös med sågen på f.a. asken och sågar ner några låga, stora grenar. Resultatet blev lite kalt, men mycket bättre. Det lilla prydnadaplet blev befriat och står nu i ensam majestät utan att vara intrasslad i asken.
15/10
Vi får hjälp av en arb.kollega till A-L att beskära de förvuxna prydnadsaplarna och plommonträdet. Det blev bra!
20/10
Peter börjar bygga på den inbyggda hyllan till kontoret.
28/10
Peter målar hyllan.
30/10
A-Ls föräldrar kommer på besök och K-Å tar sig genast an den undermåliga ventilationen. Enligt mätningar är det ett smärre under att vi inte drabbats av syrebrist, så dålig som den är.
31/10
Efter noggrann analys bestäms det att takfläkten behöver ses över. K-Å och Peter äntrar taket och kommer ner lätt förskräckta över takfläktens skick. Den har nog inte blivit rengjord sedan installationen för 29 år sedan och var lite smutsig. Kraftig rengörning följde.
1/11
Den rengjorda fläkten monteras tillbaka och alla flöden justeras. Resultatet blev betydligt bättre men, inte alldeles hundra. Tekniskt pill, och mer instruktioner, krävs.
3/11
Peter monterar motorvärmaruttag på garaget.
8/11
Peter sätter upp ytterbelysning till garaget.
15/11 Vi börjar riva tapet i hallen.
22/11 Vi köper takfärg och gul provfärg till hallen.
23/11 Vi fortsätter riva tapet. Vi köper spotlights till hallen.
24/11 Peter borrar hål i taket för spotlightarna.
26/11 Vi tar en tur till Bauhaus och köper golvet till hallen. Efter mycket vånda blev det click laminat som ser ut som röd klinker.
29/11 Peter monterar våra spotlights i taket. Det blev superbra! Hallen blev nåååågot ljusare! Eftersom vi är vana att famla omkring i mörker även när lyset är tänt fick vi nästan plocka fram solglasögonen tills vi vant oss.
1/12 Peter börjar spackla så smått.
--- Paus där vi bara småpular, med betoning på små.

2004
2/1 Nytt år och nya krafter. Vi köper centraldammsugare! Med K-Ås hjälp börjar vi genast med installationen. Många hål i väggarna blev det och efterhand något justerade rördragningsplaner. I slutändan drogs röret upp på vinden en sväng. Själva maskinen är placerad i källaren. Stor dramatik blev det också. Efter en del funderande och räknande hade vi bestämt plats för uttaget i hallen och K-Å drog raskt igång dosborren och gav sig på väggen. Dessvärre körde han fast efter ett tag och det började osa lite. Raskt stängde han av borren och det visade sig att han kört in i en metallbit som oförhappandes fanns i väggen. Regeln som han borrat i var alldeles svart och det bolmade friskt från väggen. Husfrun blev lätt förskräckt och sprang efter blomsprutan. Herrarna tyckte det var lite onödigt men sprejade snällt. Spänt betraktade vi väggen som fortsatte ryka. Herrarna var coola, men husfrun vred sina händer och hade kraftig hjärtklappning. Mer spray, mer väntan och mer rök! Nu började en bekymrans rynka framträda även i herrarnas tidigare så släta pannor. Husfrun hoppade snudd på jämfota av oro. Dammsugare fram för att dammsuga ut rök som kunde ligga kvar i väggen. Osandet fortsatte. Det beslutades att det kanske inte var så dumt att kolla så att det inte låg och pyrde i väggen. Herrn i huset sprang ner i källaren och rev lite i väggarna, men det gav inget, så vi borrade ett nytt hål vid golvet i hallen. Undersökningen visade att allt var torrt. Mer sprayning för säkerhets skull, mer utvädring av rök, men röken fortsatte att komma!! Att husfrun inte svimmade tyder på starka nerver, för nu började t.o.m. herrarna tycka att det var lite oroväckande. Dags för drastiska beslut. Kofoten plockades fram och väggen revs. Det visade sig dock vara alldeles fint överallt och denna gången var det nog rök utan eld. Husfrun var ett nervvrak efter denna pärs och nattsömnen blev något orolig med ideliga "snusningar" för att kontrollera eventuell förekomst av brandrök. Men allt var lugnt och huset står kvar!
3/1 Installationen fortsätter. Tack vare den rivna väggen blev det lättare och snyggare än först beräknat. Herrarna byggde på reglarna, satte fast uttaget för centraldammsugaren och smällde dit en ny gipsskiva. Mycket snyggt. Sedan satte de fast uttaget i källaren och dammsugaren är klar att användas. Vi väntar bara på själva slangen.... Sedan gav de sig på taket och borrade ett besvärligt hål ovanför trappen för att förbereda för spotlight även där.
5/1 Peter snyggar till elen i skrubben där centraldammsugaren står. Vi börjar också måla de mörkblå väggarna vita.
6/1 Vi fortsätter måla i skrubben. Peter river garderoben i källaren för att vända den in i skrubben. A-L river tapet och sandpapprar i hallen. Vi spacklar lite i hallen.
10/1 Peter fortsätter med garderoben och snyggar till den och sätter i hyllor. A-L målar de gamla hyllorna i skrubben vita.
11/1 Garderoben är klar! A-L slipar väggarna i hallen (dammigt).
17/1 Peter bygger en "låda" i hallen och spacklar den.
18/1Vi gör hål för utsuget till centr.dammsugaren och hela installationen är nu klar!
19/1 Efter lite funderingar bestämmer vi oss för tapet i hallen istället. A-L beställer en gul.
22/1 Äntligen kommer slangen till centr.dammsugaren!! Allt fungerar utmärkt!
23/1 Peter målar golvet i skrubben.
24/1 Peter målar ett varv till och han sätter igen och spacklar hålet efter den gamla taklampan i hallen.
25/1 Vi köper en drös gipsskivor och Peter pusslar upp en i hallen och sätter en för det gamla garderobshålet i källaren.
21/2 Vi sätter upp de tre kvarstående spotlightsen i hallen. Blev också jättebra!
21/3 Vi tar oss i kragen, tar bort den sista tapeten i hallen, slipar lite och spacklar.
27/3 Vi spacklar mera. Nu även hålet efter den andra taklampan i hallen.
28/3 Vi slipar!
29/3 Vi spacklar en gång till.
30/3 Vi slipar en gång till. Det värsta är gjort!!!
31/3 Vi målar taket och stryker även på ett varv med takfärgen på väggarna för att binda dammet och lättare upptäcka ev skavanker.
2/4 Peter river ut mattan och golvmasoniten i hallen. Han drar även bort heltäckningsmattan på ett av trappstegen för att se vad som finns under. Det verkar vara kork eller något ditåt. Inte så fint. Vi hade ett litet hopp om att trappan skulle vara fin under mattan så att det bara var att slipa den, men så är alltså inte fallet.
4/4 Vi målar taket ett varv till. Peter lägger golvgips i den "nedre" hallen. A-L sätter upp de två första tapetvåderna.
7/4 Vi köper ett grått, jättesnyggt klinker till hallen.
9/4 A-L fortsätter tapetsera. Peter börjar lägga klinkern i hallen.
10/4 Mera tapetsering och mera klinkerläggning.
11/4 A-L tapetserar vidare. Peter varierar sig med lite mossrivning i trädgården.
12/4 Vi fogar klinkern i hallen. Det börjar se väldigt bra ut!
15/5 Vi sätter upp den andra lampan till utebelysningen.
23/5 Peter sätter fast list mellan hallgolvet och källartrappen.
5/6 Peter sågar till och sätter fast en plywoodskiva i sovrumsdörren.
27/6 Vi klipper rododendron-buskarna på framsidan.
28/6 - 8/7
A-L målar lister för brinnande livet. Eftersom det fortfarande saknas lister i kök och kontor och lister från hallen har tillkommit var det ganska många lister att måla!
30/6
Vi lyfter in den inbyggda hyllan i kontoret. Tjusigt!
12/7
Peter sätter i lamporna och kopplar elen till hyllan. Blev jättefint!                                                                                                               14/7 Äntligen har vi löst problemet med att tapetsera vid trappen. Vi gjorde en liten ställning av några bräder och en gammal bänkskiva. Det blev riktigt bra faktiskt! Medan A-L tvättade vardagsrumssoffan skruvade Peter i golvet för att få bort allt knarr. Vi fick även hem provbitar till trappen.
15/7 A-L tapetserar. Peter lägger golv. Golvet har ett nytt klicksystem som tydligen är bökigare än de andra vi haft. Peter kunde många fula ord...
16/7 Mer tapetsering och golvläggning.
17/7 Golvet är nästan klart men det fattas en (1!) golvskiva, så vi hastar i väg till Bauhaus för att köpa en till samt lite lister.
18/7 Peter sågar till och lägger de sista golvbitarna. Dessvärre visar det sig att vi har gjort en tankevurpa och sågat i fel skiva. Detta betyder att vi fortfarande har en golvbit för lite!! Vi ger upp lite och skruvar golvlister samt målar hörnlist och trappräcke istället.
19/9 Lite slutstädning av dörrfoder och renskärning av tapet samt inhandling av golvlist till "lilla hallen"
24/7 A-L tapetserar vid skohyllan. Det tog låååång tid och var rätt besvärligt.
2/8 Mellan regnskurarna klipper A-L häcken på framsidan.
3/8 A-L tapetserar det sista vid trappen. Bökigt och tidskrävande, men nu är tapetseringen klar!!!!! Peter sätter lister runt valvet i kontoret. Det blev supersnyggt, speciellt sedan vi gjort en "Timell" och använt latexfog.
4/8 A-L känner sig på G och börjar gräva för att lägga sten närmast huset i rabatten på framsidan.
5/8 A-L börjar lägga sten. Det blir bra och sandhögen på uppfarten krymper!
6/8 A-L får köpa mer sten innan hon kan lägga klart. Sanden räcker precis och Peter kapar några stenar så att kanterna blir snygga. Vi passar också på att snygga till under värmepumpen på andra sidan. Nu ser det riktigt snyggt ut!
14/8 Vi åker till Bauhaus igen och lyckas få köpa en skiva till. Vi hittar även en soffa att ha i trädgården till halva priset. I kassan blev det dessutom ännu mera rabatt, så istället för att betala nästan halva priset (499:-) fick vi den för 299. Inte dumt. Vi köper också en ny tröskel till badrummet för att slippa den gummiflärp som sitter där nu.
15/8 Peter monterar tröskeln i badrummet. Blev fint!
20/8 Vi köper en avfuktare att ha i källaren.
12/9 Vi går på hem- och villamässa i Gbg och tittar på trappor. Blir lite besvikna eftersom utbudet var något futtigt, men det lutar åt att det blir ek i alla fall...                                                                                                                                                                                                          13/9 Peter lägger den sista golvbiten på plats!! Vi sätter fast en eklist vid kanten mot trappan.
14/9 Vi skruvar fast en metallist för att få en snygg övergång mellan trappa och golv.
25/9 Trädgårdsarbete. Vi klipper och beskär både buskar och träd och sågar ner en del döda tujor och några lönnar som förvuxit sig.
7/10 Husfruns kära fader anländer. Redo att hjälpa till med framförallt lister!
8/10 Kjell-Åke och Peter sätter taklister i hallen och Peters kontor.
9/10 Mer taklister. Det blir färdigt i hallen, A-Ls kontor, gästrummet (det fattades en) och köket!!!! (det tog bara 2½ år!!)!! Det blev mycket fint och trevligt!!! Och ovant...    

Tillbaka till länksidan
Dagbok sid  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19
1