Altan och uteplats

Vi gillar den gamla altanen! Det enda vi inte är så förtjusta i är att golvet är väldigt svajigt och att taket är lite dåligt och väldigt snabbt blir mörkt av algväxt. Därför har vi tänkt fräscha till den lite! Vi började med att byta golvet. Vi rev bort de gamla svajiga bräderna och skruvade dit nya 28 mm tryckimpregnerade brädor. När vi tog bort golvet visade det sig att många av stenarna som reglarna skulle ligga på sjunkit undan, så många reglar hängde i luften. Vi la kilar i mellan för att stabilisera golvet ännu mer. Vi passade även på att göra en liten lucka i golvet där vi kan ha vinterförvaring av ute-krukorna! Vi har även lagt en kabel under altanen och grävt ut en liten öppning under där den kommer ut. Den går till lyktstolpen som vi har satt upp i trädgården. Efter en del funderande monterade vi små spottar i altangolvet. De ger inte så mycket ljus, men det blev mysigt!
Taket och fönstren är utbytta. Det är bara lite finlir kvar. Vi bytte det gamla taket till modern kanalplast och det blev mycket ljusare och finare! Dessutom blev det mindre reglar och de som sitter nu är snyggare monterat. Så det blev väldigt bra! Vi har även satt in nya fina fönster, varav ett är öppningsbart. Det enda som fattas där är lister runt. Det sista vi gjort är att sätta upp en ljusramp under takutsprånget på altantaket. Bilderna ryms inte på denna sida, utan har fått en egen sida. Länk finns längst ner. Där finns också bilder på den nya lyktstolpen!

Att ha en altan under tak kan bli väldigt varmt på sommaren. Dessutom är det ingen bra plats att grilla på. Vi hade även en outnyttjad plats intill den befintliga altanen som vi inte hade någon som helst glädje av, så vi bestämde oss för att lägga sten där och få en till uteplats!
Vi grävde bort en massa jord och Peter satte ner stora stenar som ram. Sedan la vi fiberduk, grus och sand och så packade och plattade vi så mycket vi orkade för hand. Resten av sommaren kröp husfrun omkring på alla fyra för att lägga dit stenarna. Det var förfärligt jobbigt, men bra blev det! Vi är väldigt nöjda!

Ny uteplats på gång.

Uteplatsen nästan klar.   Hålupptagning för smidig nergång.

Nästan helt färdigt!

Tillbaka till länksidan

Tillbaka till trädgård

Uteplatsen

Altanen

A-L bryter bort det gamla altangolvet.

Peter skruvar dit det nya!

Den fiffiga luckan.

Till altantaksbytet

 1