Gillestugan
Tillbaka till länksidan
Gillestugan när vi flyttade in i huset.
Renoveringen
Framtiden har börjat närma sig! Vi har rivit all tapet i stora rummet och hallen (mycket jobbigt, först delbar strukturtapet, sedan målat och sedan en tapet till, vi fick fukta lös nästan allt tapet). Gipsskivor på distans är satta på ena sidan i hallen och en garderob är vänd in mot en skrubb istället, för att få bort en dörr i den smala korridoren. Väggarna i stora rummet och hallen är putsade med gipsputs. Peter provputsade en vägg, men det var svårt att få det jämnt och snyggt, så vi fuskade lite och tog hjälp av hantverkare till det. Det blev helt ok och snyggt runt dörrar och fönster. Gipsputsen var lite mindre arbete, plus att den ska vara genomsläpplig och därför inte orsaka några fuktskador. Och skulle det mot all förmodan bli fuktgenomträngningar så syns ju det på en gång och kan åtgärdas. Peter har slipat väggarna och till A-Ls stora förskräckelse gjorde han det utan att täcka för upp till ovanvåningen, så det var som att kliva in i Lützendimma när hon kom hem och hela huset täcktes av vitt gipsdamm. Inte helt populärt. Det höll på att sluta i skilsmässa innan vi ens gift oss. Fast å andra sidan har det aldrig varit så välstädat inför julen någon gång....            Innan vi putsade väggarna passade vi också på att dra en kabel bakom en gipsskiva vid toaletten för att kunna fälla in kontakten där och slippa en illorange utanpåliggande kabel.                                                                                                                                                                         Taken är målade (i stora rummet 5(!) gånger för att få det någorlunda jämnt och inte randigt), väggarna är färdigmålade och golvet är lagt. Det blev en ekparkett. Kaminen är insatt och möblerna har kommit. Här kan du se bilder på kaminen. Klicka här för att följa renoveringsarbetet i filmrummet. Efter en del funderande anlitade vi ett proffs för att lägga klinkern på källargolvet bort mot badrummet. Det är så många vinklar och vrår att vi insåg att vi skulle få slita vårt hår och ändå få ett tveksamt resultat. Trots ett ojämnt betonggolv gjorde proffset ett mycket bra jobb! Vi är nöjda! Vi anlitade så småningom även en snickare som satte dörrfoder runt gästrumsdörren samt snyggade till runt källarfönstren. Vi är nöjda!
Tapetrivningen har börjat! Det gick åt mycket vatten, två sprayflaskor och många timmar!
Efter mycket möda och stort besvär är tapeterna borta. Gipsskivorna ska användas till det inre, blivande, filmrummet.
Peter borrar för att göra plats för en ny infälld kontakt på toaletten.
Ny kabeldragning som sedan göms bakom gipsskiva och puts.
Väggarna är putsade med gipsputs och slipade.
Målningen av väggarna är påbörjad. Här tog färgen slut!
Till filmrummet
Den gamla mattan är utslängd och vi har lagt fuktspärr på golvet. Ovanpå det är ekparketten på gång!
A-L lägger golv under trappen. Där var det lite trångt...
Parkettgolvet är klart! Resten av golvet ska det bli mörkgrå klinker på.
Golvet sett från andra hållet.
Vi har börjat inreda rummet så smått. (Och flera golvlister är redan på plats!)
Nästan färdigt! Tavlorna ska hängas upp och listen ovanför fönstren målas.
Källarfönstren är målade. Saknas bara en list mellan fönster och tak.
Vi har tyvärr ingen riktig förebild! Men tänk matta hela vägen, samma tapet och lister som syns till höger överallt och en till garderobsdörr till vänster...
Nymålat och nytt golv! Dörrfoder, golvlist och tillfixat vid trappen. Nu saknas bara hörnlisten!
Omålade dörrfoder runt badrum och till källarrummen.
Omålade lister inne i badrummet.
Målade dörrfoder!
Golvläggaren har lagt klinkerplattorna och vi har nya taklampor (efter drygt ett år utan några alls...
Golvet är fogat och klart! Lite mörkare än vi först trott, men helt ok! Nu saknas bara finliret.

Målade lister i badrummet!

Efter lång tid av försummelse har vi äntligen satt gipsskiva på den sista lilla väggstumpen vid trappen. Nya strömbrytare är på plats och det är spacklat.

Väggen har fått lite vit färg.

Nya dörrfoder till gästrummet! Det blev så bra!

Nya trälister ovanför källarfönstren. Nu ska de bara målas.

 

Eftersom gillestugan ligger i källaren och inte är livsnödvändig för vårt boende i början kommer den att bli sorgligt försummad i detta skedet. Från början var detta rums huvuduppgift att fungera som lager för våra saker som inte ryms i de rum där det pågår renovering. Sedan har det mest varit ett dåligt samvete för något vi borde ta tag i...

Framtidens planer är dock att göra en del till filmrum och en del till "mysrum". I filmrummet ska man kunna luta sig tillbaka i en skön soffa och titta på dvd från en projektor i taket samtidigt som väggarna vibrerar av ljudet från vårt surround-system. Om man inte känner för en film ska man kunna sitta vid kaminen och läsa en bok eller kanske dricka en whiskey i "mysrummet". Skrytigt va?

Golvet ska bli ett snyggt trägolv och på väggarna ska gipsskivor på distans sättas upp och sedan målas i ljus färg. På golvet bort mot tvättstuga och toalett ska det bli mörkgrå klinker på golvet så småningom.