Gästrummet
Eftersom familj och vänner envisas med att komma och hälsa på har vi insett att vi nog måste fixa till gästrummet. Vår första tanke var att det skulle gå väldigt fort och lätt eftersom det i stort sett bara var att måla väggarna, men detta har förändrats. Vi ska behålla plastmattan, men den ligger direkt på betonggolvet och enligt all expertis som vi har konsulterat är detta inte bra, så det måste vi åtgärda. Detta gör vi genom att lägga en fuktmatta på betongen, spånplattor på den och plastmattan överst. För att undvika framtida fuktproblem på två av väggarna måste vi dessutom skapa en fuktspalt. Detta gör vi genom att sätta reglar på väggarna och sätta fast gipsplattor på dem. Så detta "snabba" renoveringsprojekt kommer inte att gå riktigt lika fort som vi först trodde. Men det är ju å andra sidan inte så ovanligt vid det här laget...
Hur som helst. Plastmattan ska alltså behållas och väggarna har vi tänkt måla i en ljus färg. Vit grundfärg och en grå lasyrfärg på det. Spännande!
Tillbaka
Blivande gästrum i källaren.
Renoveringen
Renoveringsarbetet är i stort sett klart!. Vi har tagit bort alla lister och burit ut mattan. Peter har lagt både fuktmatta och spånskivor på golvet. Taket är tvättat och målat. Två av väggarna har fått luftspalt och gipsskivor och alla fyra är slipade och spacklade och grundmålade. Peter har också fixat till vid dörröppningen (den blev ju lite tjockare av gipsskivorna), fixat eluttag och ett tv-uttag. Vi har även målat ett första lager med vitt på dörrkarmarna (fy vad det stank i huset efter det!).
Sen skulle väggarna målas. Grundlagret var inga bekymmer, men lasyren krånglade lite. A-L hade valt en svagt grå färg och när vi målade väggen med den syntes den knappt och dagen därpå blev vi riktigt bedrövade när vi skärskådade resultatet. Lasyren syntes knappt och väggen kändes flammig och hemsk. Helt enkelt förskräckligt! Så A-L hastade i väg och köpte ny mörkare lasyr och så provade vi en gång till. Den här gången blev det mycket bättre och vi är rätt nöjda. Det ser ut som cementvägg ungefär (mysigt...), men det får vara så. Vi har även hängt upp ett nytt element. Golvlisterna och taklisterna är på plats. Dörren och dörrkarmen är målad.   Kvar är bara  lite pussel vid tröskeln!
Peter lägger fuktmatta.
På med spånplattorna.
Peter skapar luftspalt med gipsskivor.
Grundmålning.
A-L lägger på lasyr.
Gästrummet nästan färdigt!
Gästrummet färdigt!
1